Likdoorn
Op een heel klein gebied van de huid ontstaat door zeer sterke eeltvorming een likdoorn (ook wel eksteroog). Een likdoorn is een naar binnen gegroeide en verharde eeltkern, die in het algemeen in een eeltplek gevormd wordt. Wanneer de overtollige eeltaanwas niet meer naar buiten kan door druk van buitenaf (te kleine of nauwe schoen), gaat het eelt zich een weg naar binnen zoeken. Hierdoor ontstaat een zgn. kegelvorm met de punt naar binnen. Als men er op drukt zal de likdoorn pijn veroorzaken, doordat het zover in de huid is gegroeid dat het tegen één van de zenuwuiteinden drukt.
De pedicure zal al het overtollige eelt verwijderen zodat de plek pijnvrij is. Ook zal iets aan de werkelijke oorzaak gedaan moeten worden. Het model van de schoen zal veranderd moeten worden, zodat er geen onnodige drukplekken ontstaan.
Wanneer dit niet gedaan wordt, zal het logische gevolg zijn dat de likdoorn weer gevormd zal worden, met alle pijnlijke gevolgen vandien. Ook standafwijkingen van de voet of de tenen kan een oorzaak van het ontstaan van een likdoorn zijn. Uw pedicure kan aan de hand van een zgn. blauwdruk van uw voet aflezen hoe de stand van uw voeten is.