Schimmeldiagnostiek

Waaraan kunt u zien dat u voetschimmel hebt?
Voetschimmel treedt vaak op tussen de tenen. De symptomen zijn makkelijk te herkennen. Ze bestaan meestal uit roodheid, jeuk en huidschilfering. Al zijn de symptomen in het begin meestal niet zo erg, het is wel belangrijk om de schimmelinfectie aan te pakken. Want een schimmelinfectie van de huid hoeft niet onschuldig te blijven. Zo kunnen pijnlijke kloofjes tussen de tenen ontstaan of zelfs sterk jeukende of pijnlijke blaasjes. Voetschimmel begint meestal tussen de kleine teen en de teen ernaast, maar kan zich verspreiden naar de rest van de voet. Ook de rest van de huid kan worden geïnfecteerd, bijvoorbeeld door krabben, door het aan- en uittrekken van ondergoed of door het gebruik van een handdoek. Als de huid is geïnfecteerd met een schimmel, is de kans groot dat ook de (teen-)nagels geïnfecteerd zullen raken. Dus kijk uw voeten en tenen regelmatig na.

Wie kunnen voetschimmel krijgen en hoe komt dat?
De populaire benaming voor voetschimmel is zwemmerseczeem. Door zwemmen en douchen wordt de huid vochtig en is daardoor meer vatbaar voor een infectie. In druk bezochte douche- en kleedruimten, in bv. zwembaden en doucheruimtes van sportzalen, zullen schimmelsporen in het algemeen ruimschoots aanwezig zijn, omdat er altijd wel iemand met een voetschimmel rondloopt. Gebruikers van deze ruimten hebben dus grote kans een voetschimmel op te lopen. Ook andere sporters hebben vaak te maken met voetschimmel, vanwege de sportschoenen. Deze creëren een warm en vochtig klimaat en daarin gedijt een schimmel goed. Maar niet alleen sportieve mensen kunnen er last van krijgen. Voetschimmel is besmettelijk en kan altijd overgedragen worden als u op blote voeten rondloopt. Ook bijvoorbeeld in de badkamer thuis, in gemeenschappelijke douches of als u handdoeken deelt met anderen

Hoe kunt u de voetschimmel behandelen?
Een schimmelinfectie gaat nooit zo maar weg. Omdat voetschimmel zo besmettelijk is en zich gemakkelijk verspreidt naar andere delen van de voet en het lichaam is behandeling noodzakelijk. Ik knip een stukje van de nagel af, of neem wat schilfers van de huid, stuur dat op naar het Radboud UMC in Nijmegen, die de diagnose stelt of de schimmelsoort vaststelt zodat wij een behandelplan kunnen maken en u uiteindelijk van de schimmel zult kunnen genezen. Omdat dit eerstelijns onderzoek is, vergoedt de zorgverzekeraar dit onderzoek.

Zelf kunt u ook nog wat doen:

     -Droog uw voeten goed af na het wassen.
     -Neem vaak een schone, droge handdoek om besmetting te voorkomen.
     -Draag iedere dag schone katoenen of wollen sokken.
     -Voetschimmel is een veel voorkomende aandoening.
     -Deze gedijt op warme en vochtige plaatsen van de huid.
     -Het is besmettelijk en kan gemakkelijk overgaan op andere delen van de huid en op andere mensen.
     -De infectie gaat meestal niet weg zonder een behandeling.